Appen achter het stuur? Levensgevaarlijk! Dat vinden ook de deelnemers aan het onderzoek van Motivaction voor de nieuwe MONO-campagne: ‘Mij Nie Appen!’. De campagne spreekt dit keer niet alleen de verkeersdeelnemers aan op hun gedrag, maar ook de verzenders van appjes. Motivaction onderzocht waardoor mensen minder vaak berichten sturen aan verkeersdeelnemers. Dit zijn de resultaten.
Herken jij ze?
Ondervraagden zijn nu al goed op de hoogte van de risico’s van appen of bellen naar verkeersdeelnemers (90%). De meesten voelen zich ook verantwoordelijk voor de veiligheid van andere verkeersdeelnemers (65%).
Ondervraagden zien het uitstellen/niet versturen van berichten aan verkeersdeelnemers als positief en nuttig (68%). Woorden die zij verbinden met het gedrag zijn bijvoorbeeld ‘veilig’, ‘verstandig’ en ‘verantwoordelijk’.
Ruim drie op de tien ondervraagden praat wel eens met anderen over dit onderwerp. Ondervraagden denken dat het niet-versturen van het bericht fijn wordt gevonden (80%).
Vier op de tien ondervraagden stuurt vrijwel nooit berichten aan bekenden waarvan je weet dat ze onderweg zijn. Tenminste de helft verwacht dat zijn/haar partner dit ook niet doet (51%).
Berichten naar verkeersdeelnemers sturen is geen goed plan. Maar wat kun je wel doen?
En als je zelf de verkeersdeelnemer bent? Dan zet je je telefoon op niet- storen of stuur je even een appje voor je vertrekt: Mij Nie Appen!