Bij straatintimidatie gaat het om acties zoals naroepen, nafluiten, sissen of zelfs achternalopen of betasten. Onderweg op de fiets gebeurt dit het vaakst. Om dit tegen te gaan houden jongeren hun telefoon vast tijdens het fietsen, gaan ze onderweg bellen of doen ze alsof. Jongeren weten wel dat het gebruiken van de telefoon verboden is, maar ze vinden hun persoonlijke veiligheid belangrijker dan de verkeersveiligheid.
Bijna driekwart van de ondervraagde jongeren geeft aan zich in meer of mindere mate onveilig te voelen op de fiets als het donker is. Dit geldt sterker voor meiden (77%) dan voor jongens (17%). Zes op de tien geven nog eens aan hun smartphone te gebruiken tijdens het fietsen om zo een veiliger gevoel te creëren.
Voor of na het fietsen nemen veel jongeren ook maatregelen om zichzelf een veiliger gevoel te geven. Bijna 80% van de ondervraagden geeft aan een appje sturen naar vrienden als ze veilig thuis zijn. Iets meer dan 70% laat weten zelfs een appje te sturen voor vertrek. Daarnaast gaan vier op de vijf jongeren harder fietsen, zodra zij zich onveilig voelen.
Wil je meer weten over het onderzoek? Kijk dan op de website van Verkeersnet.