In opdracht van het ministerie IenW heeft Motivaction onderzoek gedaan naar afleiding in het verkeer. Het onderzoek wijst uit dat een op de drie Nederlanders er bij het versturen van berichten geen rekening mee houdt of de ontvanger onderweg is. Bij jongeren is dat zelfs de helft. Dat terwijl negen op de tien ondervraagden wel weet dat afleiding een belangrijke oorzaak is van ongelukken.
Het kan veel ongelukken en verkeersslachtoffers schelen als afzenders van appjes dat wel doen, denkt minister Mark Harbers van Infrastructuur:
“Een ongeval zit in een klein hoekje, zeker als mensen in het verkeer worden afgeleid”, zegt Harbers. Het is de bedoeling dat mensen geen berichten lezen of versturen als zij rijden of fietsen. “Dat is niet altijd makkelijk”, aldus de minister. Maar het kan volgens hem helpen als familie, vrienden en collega’s weten dat je onderweg bent en daar rekening mee houden.
De slogan is afgeleid van de bekende uitspraak van Martien Meiland ‘Mij Nie Bellen!’. Joeri Jansen, creatief-directeur Roorda Reclamebureau, geeft uitleg: “Het doel van dit herkenbare en luchtige handelingsperspectief is om het sterke gewoontegedrag te doorbreken. Mensen realiseren zich vaak niet dat dagelijkse berichtjes zoals ‘Ben je al onderweg?’ voor onveilige situaties kunnen zorgen.”
De MONO-campagne richtte zich tot dusver vooral op verkeersdeelnemers zelf. ‘Mij Nie Bellen!’ roept bestuurders op om anderen voor vertrek te laten weten dat ze onderweg gaan en niet via hun mobiel benaderd en dus afgeleid willen worden. Daarnaast worden verzenders van berichten ook meer aangesproken op hun gedrag.
Benieuwd naar de campagne? Bekijk het hier:
Wij rijden MONO!