In de Volkskrant stond onlangs een opinie-artikel van een lezer. Mevrouw van Rooy vindt het tijd voor een nieuwe benadering van verkeersboetes. Op dit moment krijgt iedere overtreder dezelfde boete, met hetzelfde boetebedrag. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je verdient. Mensen met weinig geld worden zo harder gestraft.
In het artikel is de discussie of het koppelen van verkeersboetes aan het inkomen van de bestuurder een eerlijkere oplossing zou zijn. Zo’n boetesysteem wordt bijvoorbeeld in Finland, Zweden en Duitsland al toegepast. Hierdoor wordt meer rekening gehouden met de impact van een boete op verschillende groepen. Mogelijk schrikt een boete zo voor iedereen meer af en wordt het verkeer daardoor veiliger.
Natuurlijk ‘overkomt’ een boete je niet zomaar. Een verkeersboete krijg je alleen als je onveilig verkeersgedrag hebt laten zien. Denk aan het vasthouden van je mobiele telefoon tijdens het fietsen of autorijden. Een verkeersboete voorkomen heb je dus helemaal zelf in de hand. Over hand gesproken: Het aantal boetes voor telefoongebruik achter het stuur of op de fiets is in 2022 flink gestegen ten opzichte van 2021, namelijk 40.000 meer dan in 2021.
Inkomensafhankelijke verkeersboetes lijken mevrouw van Rooy een eerlijkere oplossing, maar of dit werkelijkheid wordt moet nog blijken. De beste oplossing is natuurlijk gewoon dat je je veilig gedraagt in het verkeer. Gebruik bijvoorbeeld de ‘niet storen-optie’ in de instellingen van je telefoon of stop voor je vertrek de telefoon in je tas. Zo rijd je MONO en kom je veilig thuis!