Bron: Vierdaagsefeesten
Mobiel gebruik in het verkeer is een slechte combinatie. Gelukkig rijden steeds meer mensen MONO, zonder afleiding en met de ogen op de weg. Ook alcohol en drugs gaan niet samen met verkeersveilig rijden.
Op de MONO-stand in de Burchtstraat in Nijmegen staat de Virtual Reality Afleiding-bike. Op deze bike ervaren fietsers met een Virtual Reality-bril op een speciale en interactieve manier de gevaren van afleiding tijdens het fietsen. Of het nu om appen, bellen of muziek luisteren gaat. Het doel is deelnemers bewust te maken van de risico’s van afleiding. Terwijl één deelnemer op de bike de simulatie doorloopt, kunnen anderen meekijken via een scherm. Na deze test vindt er een gesprek met de deelnemers plaats waarin ze tips krijgen om de telefoon niet te gebruiken, maar in de zak/tas te houden tijdens het fietsen.
De bakfiets reist rond door de stad met alcohol- en drugstesten. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om vrijwillig een test te laten afnemen. Als blijkt dat ze geen drugs en/of alcohol hebben gebruikt, ontvangen ze een BOB-sleutelhanger als beloning voor het goede gedrag. Met deelnemers met een te hoog percentage in hun bloed, die willen gaan rijden, bespreekt het team alternatieven om veilig thuis te komen. Het campagneteam gaat ook het gesprek aan met bezoekers over de risico’s van alcohol en drugs achter het stuur d.m.v. een quiz. Tot slot geven ze geven tips hoe je goede afspraken maakt met je vrienden over het gebruik van alcohol en/of drugs en veilig thuiskomen.
Het campagneteam loopt met een fotolijst door de stad om bezoekers van de Vierdaagsefeesten bewust te maken van de risico’s van afleiding op de fiets. Het team voert de fietsquiz uit en daarna kunnen deelnemers met hun vrienden in de fotolijst op de foto.
Afleiding in het Nederlandse verkeer leidt jaarlijks tot ruim 100 dodelijke slachtoffers en een veelvoud aan gewonden. Rijden onder invloed is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. 1 op de 5 verkeersslachtoffers is het directe gevolg van alcoholgebruik in het verkeer. Daarom blijft het belangrijk om mensen bewust te maken van de risico’s en gedragsverandering te stimuleren. Dit geldt ook voor mobiel gebruik in het verkeer.
Kom dan bij ons langs in de Burchtstraat!