In 2019 stelde Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) voor om het takenpakket van boa’s uit te breiden op het vlak van verkeershandhaving. De reden? Gebrek aan politiecapaciteit. De motie werd aangenomen en begin 2021 werd het experiment gestart in de gemeente Utrecht. Ruim honderd boa’s werden door de gemeente ingezet om te handhaven op drie verkeersovertredingen:
Het experiment duurde 25 weken. In die periode werden er meer boetes (4.400 boetes) uitgedeeld door boa’s dan door de politie in een heel jaar in 2018, 2019 en 2020.
Uit de evaluatie wordt afgeleid dat de inzet van boa’s in ieder geval voldoet aan de behoefte die er bestaat voor meer toezichts- en handhavingscapaciteit in de openbare ruimte. Een positieve conclusie dus!
Het ministerie van JenV (Justitie en Veiligheid) deed dit voorjaar dan ook een oproep aan gemeenten om zich aan te melden voor het vervolg van de pilot verkeershandhaving in Utrecht. Meer dan twintig gemeenten meldden zich voor de vijf beschikbare pilotplaatsen.
Gemeente Breda, Schouwen-Duiveland, Venlo, Zaanstad en Harderwijk zijn gekozen op basis van verschillende selectiecriteria:
Op grond van de resultaten van de pilots wordt in de loop van 2023 besloten of het takenpakket van de boa’s wordt uitgebreid met de nieuwe bevoegdheden.
Zet dus je licht aan, rijd alleen langs het stoplicht bij groen licht én laat je telefoon in je zak. Oftewel rij MONO!