Je telefoon handheld gebruiken tijdens het rijden mag niet, maar hoe zit dat met andere apparaten? En wat zijn naast je telefoon nog meer gevaarlijke afleiders tijdens het rijden? Wij zochten het voor je uit.
Achter het stuur van je auto of brommer en op de fiets is het verboden om handheld je telefoon te gebruiken. Maar wist je dat dit ook geldt voor tablets, muziekspelers en externe navigatiesystemen? Alle apparaten die jij met je hand bedient halen je ogen van de weg en maken je daarmee een gevaar voor het verkeer. Daarom is er één vaste regel, apparaten in je hand bedienen of vasthouden tijdens het rijden mag niet. Wel is het toegestaan om je telefoon of een ander apparaat te bedienen als deze in een standaard vastzit. Maar ook dan moet je ervoor zorgen dat je geen gevaarlijke situatie creëert, daarvoor kan je volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet nog steeds een boete krijgen.
Niet alleen je telefoon kan je afleiden tijdens het rijden. Het is bijvoorbeeld ook gevaarlijk als je medepassagier iets wil laten zien op zíj́n telefoon. Of wat dacht je van het ‘even snel’ pakken van een flesje water of een dropje. Zelfs het voeren van een handsfree telefoongesprek verdubbeld volgens onderzoek van Veilig Verkeer Nederland de kans op een ongeval.
Afleiders zijn niet alleen onveilig voor jezelf, maar ook voor medeweggebruikers. Jouw geslinger of veroorzaakte ongeluk kan weer een afleiding zijn voor de bestuurders om je heen. Voor een groot deel heb je zelf in de hand wat je afleidt. Neem geen risico en concentreer je op de weg, laat weten dat je onderweg bent, rij #MONO.