Ongestoord onderweg, dat doe je zó

MONO: onderweg zónder afleiding van je smartphone. Dat doe je goed en dat is óók nog de veiligste manier. Om jou te helpen jouw smartphone weg te stoppen hebben we zes tips voor je. Zo kom jij veilig aan en verkleinen we de kans op ongelukken. Doe je ook mee?

Wist je dat de kans op een ongeluk 2,5 keer groter is als je een berichtje leest of schrijft op de fiets? Ook bij bellen, zelfs handsfree, heb je minder aandacht voor het verkeer. Fiets daarom MONO! Bekijk de video en ontdek de tips die we voor je hebben.

Tip 1. Zet je telefoon op stil of ‘niet storen’ 

Een ‘ping’ en je bent afgeleid. Zet daarom voor vertrek je geluid en trilfunctie uit, op die manier kan jij ongestoord fietsen. Of zet je telefoon op ‘niet storen’ vlak voordat jij op je fiets stapt. Kijk hieronder hoe je dat kunt doen. Zo kan jij veilig op pad gaan!

Tip 2. Laat maar even rinkelen

Hoor je je telefoon toch, of voel je hem trillen? Je zou bijna vergeten dat je helemaal niet hóeft op te nemen. En dat berichtje kan wel even wachten toch?

Tip 3. Stap af op een veilig plek

Verwacht je een belangrijk berichtje of telefoontje? Stap dan even van je fiets af en beantwoord hem op een veilige plek. Stop hem daarna weer weg en je kunt weer veilig op pad.

Tip 4. Laat weten dat je niet bereikbaar bent

Laat weten dat je van plan bent te gaan fietsen en dat je straks weer bereikbaar bent. Op die manier kun jij ongestoord fietsen. Stoor anderen ook niet als je weet dat zij onderweg zijn. Samen zorgen we voor een veilig verkeer.

Tip 5. Bewaar je telefoon uit het zicht

Door je telefoon in je tas te doen of ergens anders weg te stoppen kun je er onderweg niet bij. Zo neem je de verleiding weg om ‘m toch even te pakken.

Tip 6. Stel je navigatie in vóór dat je vertrekt

Gebruik je je telefoon als navigatiesysteem? Stel je route in voor vertrek en schakel overige meldingen zoveel mogelijk uit. Dan hoeft je daar onderweg niet mee bezig te zijn. Zorg voor een goede telefoonhouder op je stuur, zodat je de telefoon niet in je hand houdt. Zo kun jij veilig jouw weg vinden.

Heb je zelf nog meer tips? Deel het met je vriendjes, vriendinnetjes, broertjes, zusjes, ouders of opa en oma. Op die manier draag jij bij aan een veilig verkeer!